få ditt lån godkänt

När du ska ta ett lån finns det en fråga som du troligtvis är väldigt mån om att få svar på, nämligen hur mycket pengar du kan få låna. Tyvärr är det inte alltid så lätt att få ett tydligt och rakt svar på den frågan. Vad vi kan göra är dock att gå igenom vad som avgör hur mycket pengar du kan få låna.

Typ av lån viktigt

Vilken typ av lån du väljer har stor betydelse för hur stora belopp du kan låna. Om du väljer att låna pengar direkt ligger maxgränsen normalt sett på 10 000 kronor som mest. Väljer du däremot ett vanligt privatlån går det att låna ända upp till 600 000 kronor, även om det bara är ett fåtal långivare som erbjuder så stora belopp. De allra flesta långivare har en maxgräns på 350 000 kronor. Det är dock inte alla som får låna maxbeloppet.

Allra mest pengar går det att låna när det kommer till bolån. Ett bolån kan vara på flera miljoner kronor. Värdet på bostaden avgör hur mycket det går att låna, men naturligtvis kan inte vem som helst låna flera miljoner kronor, även om bostaden har ett högt värde.

Ekonomiska förutsättningar styr

Dina egna ekonomiska förutsättningar påverkar naturligtvis hur mycket du får låna. För att ha goda förutsättningar att få ett relativt stort lån bör du ha en tillsvidareanställning och en relativt hög lön. Om du är medelålders, eller åtminstone över 25 och har hunnit arbeta några år är det också något som påverkar din kreditvärdighet positivt. Kreditgivarna ser det även som en fördel om du har varit anställd på ditt nuvarande jobb i några år. Om du är sammanboende eller gift kan även detta ha positivt inflytande på din lånemöjlighet, eftersom ni är flera som kan dela på de månatliga utgifterna. För att maximera chanserna att få ett stort lån kan du ta hjälp av en medlåntagare. Det vanligaste är att detta är din sambo eller make/maka. Det finns även vissa möjligheter att få lån om du saknar inkomst.

Även om du har höga inkomster kan du bli nekad ett större lån om du även har stora utgifter på månatlig basis. Om du däremot har hög inkomst men få utgifter har du goda möjligheter att få låna större belopp. Naturligtvis är det en fördel om du inte har för stora lån och krediter sedan tidigare.

Om du har betalningsanmärkningar kommer detta ligga dig i fatet när du ansöker om lån. Det finns några långivare som erbjuder lån även till den som har betalningsanmärkningar, men det handlar då inte om lika stora lån. Har du en eller flera betalningsanmärkningar kan du troligtvis inte låna mer än maximalt 150 000 kronor.

Så kan du förbättra chanserna att få låna stora belopp

Om du känner på dig att det kan bli svårt att få låna så mycket pengar som du behöver så finns det några åtgärder du kan vidta för att öka dina möjligheter. Vissa av dem går snabbt att utföra, andra kanske kräver längre tid.

  • Öka dina inkomster – du kanske har möjlighet att löneförhandla och få upp din lön på ditt ordinarie arbete. Du kanske kan argumentera för att du redan nu förtjänar en högre lön än den du faktiskt har, eller så kanske du kan erbjuda dig att ta på dig mer ansvar mot en högre lön. Ett alternativ är att ta på dig extra arbetstimmar. Om detta inte är möjligt på ditt ordinarie jobb, kanske du kan skaffa ett extrajobb och tjäna lite extra pengar. Detta ökar dina chanser att få låna ett högre belopp.
  • Dra ner på antalet krediter och lån – om du har många öppna krediter kan detta vara negativt för helhetsbilden när du ansöker om lån. Om du har öppna krediter som inte utnyttjas bör du se till att stänga ned dessa innan du ansöker om ett nytt lån. Om du bara har några få tusenlappar att betala av här och där, kan det vara en fördel att försöka få bort dessa innan ansökan skickas in.
  • Vänta tills anmärkningar och förfrågningar försvinner – att ha betalningsanmärkningar är definitivt inte positivt vid en låneansökan. Om du vet med dig att det bara är en kort tid kvar tills anmärkningarna försvinner kan det vara klokt att vänta ut detta. Om du har många förfrågningar registrerade hos UC kan detta också påverka dina möjligheter negativt. Dessa finns kvar i 12 månader, så om du vet att antalet minskar kraftigt inom kort, bör du överväga att vänta på detta.
  • Överväg att ha med en medlåntagare – om det finns någon som är beredd att kliva in som medlåntagare kommer detta öka chanserna till ett större lån.

Som du ser finns det en hel del du kan göra på egen hand, för att få låna mera pengar. Ta gärna en funderare innan du skickar in din ansökan, så slipper du få ett nekande beslut när du väl ansöker om ditt lån.

 

Senast uppdaterad