Många funderar på om det går att ta lån utan inkomst och svaret är inte så enkelt att ge. Det beror nämligen på vad man menar med frågan. Det går att låna pengar utan att ha en fast anställning men det är ytterst få om ens några lån som går att få utan någon inkomst alls.

Går det att låna utan fast anställning?

lån utan inkomstEn fråga som många har är huruvida det går att ta ett lån utan att vara fast anställd, eller tillsvidare-anställd. Svaret är att de stora bankerna oftast nekar lån om den som söker inte har en fast anställningsform. Däremot finns det numera gott om alternativa långivare som kan tänka sig att låna ut pengar även om anställningsformen är en annan. Om du till exempel är visstidsanställd, egenföretagare, egenanställd eller arbetar på längre vikariat kan det vara fullt möjligt att få ett lån. Det beror dock även på hur mycket pengar du vill låna.

Riktigt stora lån kan vara svåra att få utan en fast anställning men små lån brukar det inte vara några problem att få beviljade så länge du väljer en långivare som accepterar olika anställningsformer. Det kan även vara möjligt att låna om du är student och lever på studiemedel och om du redan har avslutat ditt yrkesliv och är pensionär.

Går det att låna utan någon inkomst alls?

Att låna helt utan inkomst är svårt men det kan gå. Om du har en deklarerad inkomst från tidigare år kan det vara möjligt att få lånet beviljat under förutsättning att det handlar om ett litet lån. Det är inte speciellt många långivare som erbjuder lån utan inkomst men vissa smslån (snabblån) på små belopp kan vara möjliga att få. En följdfråga blir naturligtvis om det verkligen är klokt att låna pengar utan inkomst eftersom lånet ska betalas tillbaka och det relativt snabbt. Om du har en plan för detta och vet att du kommer kunna betala tillbaka pengarna utan problem behöver det dock inte vara något fel i att låna en liten summa utan att ha en inkomst. Om du däremot inte har någon plan och bara lånar för att ta dig ur en ekonomisk knipa bör du tänka en gång till för att undvika att hamna i större svårigheter.

Lån från anhöriga kan vara en bättre idé

Om du behöver låna pengar men inte har någon inkomst kan det vara en bättre idé att låna från någon anhörig. På så sätt kanske du kan slippa räntan eller åtminstone få en mycket mer fördelaktig ränta än den du får om du tar ett snabblån. Dessutom kanske återbetalningstiden kan anpassas efter din egen återbetalningsförmåga lite mer än vad som är möjligt när du lånar från en snabblångivare.

Att betala tillbaka flera tusen kronor inom en eller ett par månader kan vara tufft om du saknar inkomst eller har en väldigt begränsad inkomst. Om du lånar från en anhörig kan du kanske få längre tid på dig att betala tillbaka. Om du lånar av någon närstående är det dock minst lika viktigt att du sköter dina avbetalningar. Du ska aldrig missbruka någon annans hjälpsamhet och för att inte förtroendet er emellan ska bli förstört är det viktigt att du visar att du verkligen är pålitlig och betalar tillbaka enligt överenskommelse.

Att låna utan deklarerad inkomst

En annan fråga som kan dyka upp är om det går att låna om du har en inkomst idag men inte haft det tidigare år. Det betyder ju att ingen inkomst kommer visas från tidigare taxeringsår när en kreditupplysning tas. Det kan naturligtvis vara ett problem men många gånger går det att låna ändå. De flesta långivare vill naturligtvis ha bevis på att du verkligen har en inkomst men många fokuserar på hur din nuvarande betalningsförmåga ser ut snarare än hur din ekonomi såg ut för ett eller två år sedan. Ofta accepterar de att få in kopior på de senaste lönespecifikationerna samt ett arbetsgivarintyg som bevis på din inkomst. På så sätt kan de ändå känna sig säkra på att du verkligen har den inkomst som du påstått i ansökan att du har och de kan också känna sig trygga i vetskapen att du bör klara att betala tillbaka de pengar du lånat.

Viktigt att fundera igenom beslutet noga

Det är alltid viktigt att fundera igenom beslutet att ansöka om lån noga. Om du lånar pengar kommer det att påverka din privatekonomi en tid framöver och det gäller naturligtvis att du är förberedd på detta. Extra viktigt att fundera igenom det hela är det om du har en liten inkomst. Det är viktigt att komma ihåg att ett lån kan vara till stor hjälp men det kan också omkullkasta din ekonomi om du lånar pengar när du inte riktigt har råd att betala tillbaka pengarna. Tänk också på att det inte bara är de pengar du lånar som ska betalas tillbaka utan även ränta och eventuella övriga avgifter.

Om du har kommit fram till att du verkligen behöver låna och att du har råd med amorteringarna är det dags att fundera över nästa steg, nämligen vilken långivare du ska vända dig till. Dels är det naturligtvis viktigt att du väljer en långivare som har krav som du uppfyller. Om du till exempel går på a-kassa och vill ta ett lån är det viktigt att du ser till att skicka ansökan till en långivare som faktiskt erbjuder lån även till den som har a-kassa som inkomst.

Om du har betalningsanmärkningar är det viktigt att långivaren godkänner förfrågningar från personer med anmärkning. Det gäller helt enkelt att du gör en del efterforskningar innan du ansöker. Vidare är det viktigt att du jämför banker och långivare innan du ansöker. Du vill naturligtvis inte behöva betala högre ränta än nödvändigt och om det går att slippa avgifter vill du naturligtvis göra det. Med hjälp av grundliga jämförelser kan du få ett så billigt och fördelaktigt lån som möjligt så det är viktigt att du är noggrann under den här processen.

Går det att låna stora belopp utan inkomst?

Är det så att ett litet lån inte täcker ditt pengabehov? Skulle du behöva låna ett stort belopp för att komma på fötter ekonomiskt? Vill du försöka låna trots att du saknar inkomst? Då kommer du dessvärre stöta på patrull. Små snabblån kan som tidigare nämnts gå att få trots avsaknad av inkomst för stunden. Stora lån från bankerna är däremot omöjliga att få om du inte har någon inkomst. Detta beror naturligtvis på att bankerna inte kan känna sig säkra på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna du lånar och därför kan de inte heller bevilja ett sådant lån.

Ibland kan det gå att få ett lån om du har en medsökande som har en fast inkomst, men om du inte har någon inkomst alls och vill ansöka om ett stort lån är risken ändå stor att det blir ett negativt besked. Om du ser det ur långivarens synvinkel blir det ofta lättare att förstå varför du blir nekad ett stort lån. Utan inkomst finns det ju inga pengar att använda för att amortera och då är risken otroligt stor att de aldrig kommer få tillbaka pengarna de lånar ut. Detta är naturligtvis en situation som de vill undvika att hamna i och därför beviljar de inte lånet.

Låna inte för att täcka andra lån, läs istället om skuldsanering här.

 

Senast uppdaterad