En guide till lånAtt låna pengar är ett stort steg för många. Det kan därför behövas en guide som hjälper dig att reda ut olika begrepp och hitta rätt lån.

Det kan finnas många skäl till att vilja låna pengar. Det finns därför även många olika typer av lån. För de minsta lånebehoven, när det bara behövs någon eller några tusenlappar finns smslån, eller snabblån som de också kallas, och för de största lånebehoven, när det ska köpas en bostad, finns bolånet. Däremellan finns också många typer av lån. Kraven för att få låna pengar varierar förstås en del beroende på vilken typ av lån du behöver. Det finns dock några generella krav som gäller för det mesta.

  • Du måste vara myndig, det vill säga ha fyllt 18 år.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige.
  • Du måste ha en inkomst från arbete, studier eller pension.
  • Du får inte ha något skuldsaldo hos Kronofogden.

Vissa långivare har strängare krav, andra mildare, men dessa generella krav brukar gälla för alla typer av lån och långivare.

Snabblån – små lån som betalas ut snabbt

Den minsta typen av lån, som har fått mycket utrymme i media och debatter de senaste åren, kallas snabblån. Detta är små lån, vanligtvis från cirka 500 kronor och upp till 5000 kronor. Några långivare inom denna genre erbjuder även något större lån, då upp till cirka 10 000 kronor.

Något som är utmärkande för dessa lån är att återbetalningstiden är kort. För små lån rör det sig ofta om 30 dagar, medan de något större snabblånen ofta betalas av på upp till tre månader. Lån på 10 000 kronor eller där omkring kan ofta delas upp på upp till 6 månader.

Snabblån är ofta ganska enkla att bli beviljad, men det är viktigt att känna till att räntan är hög på dessa lån jämfört med andra lån.

Privatlån till olika ändamål

lån till olika ändamål

Privatlån är en benämning på lån utan säkerhet som sträcker sig från några få tusenlappar ända upp till 600 000 kronor. Dessa lån kan du ta till många olika ändamål. Du kanske behöver låna pengar till kontantinsatsen när du ska köpa en bostad, eller så kanske du planerar att köpa en bil eller en motorcykel. Då är privatlån det perfekta lånet. Du kan även ta privatlån, eller blancolån som är ett annat namn på denna typen av lån, för att finansiera en resa, husrenoveringar eller för att bekosta ett tandläkarbesök som blir dyrare än planerat. Det är du själv som väljer vad pengarna ska användas till.

Räntan på dessa lån sätts vanligtvis individuellt och det är dina individuella förutsättningar som avgör vad den sätts till. För att få bättre villkor kan du ha en medlåntagare, vilket är ett bra sätt att öka chanserna att få lånet beviljat och få bättre ränta och övriga villkor.

Löptiden på dessa lån kan variera från 1 år ända upp till 15 år.

Bolån – när du vill äga din bostad

kontantinsats till husMånga börjar med att hyra en bostad, men så småningom känner många att de vill köpa en bostad. Att betala denna med sparade medel är inte alltid möjligt, i synnerhet inte i städerna där bostadspriserna ofta är höga. Då är det aktuellt att ta ett bolån för att finansiera köpet. När det gäller bolån är räntorna väldigt låga och fördelaktiga, eftersom bostaden fungerar som säkerhet, vilket gör att bankerna inte tar en lika stor risk som med andra typer av lån. Det går dock bara att låna till 85 % av bostaden genom ett bolån, så du behöver antingen ha pengar till kontantinsatsen undansparade, alternativt låna till den genom ett privatlån. Om du lånar till kontantinsatsen är det dock viktigt att du räknar samman det totala beloppet att betala, så att du ser att du har pengar över när båda amorteringarna dragits.

Kraven för att få ta ett bolån är högre än om du vill ta ett mindre privatlån, eftersom det handlar om ett större lån som du kommer betala av på i många år. Du behöver ha en fast inkomst som inte får vara för låg, du får inte ha några betalningsanmärkningar och din inkomst bör komma från en fast anställning. Det finns några få långivare som är beredda att erbjuda bolån till dig som har en betalningsanmärkning eller som har en annan typ av anställningsform, men då får du vara beredd på en betydligt högre ränta. Även ni so inte har någon inkomst kan få ett lån även om det är väldigt svårt, läs mer om lån utan inkomst.

viktigt Bra att tänka på innan du lånar

Nu när du vet lite om de vanligaste typerna av lån kan det också vara bra att veta vad du bör tänka på innan du lånar.

Du bör jämföra olika lån och långivare innan du lånar. Enklast gör du detta genom att vända dig till en låneförmedlare. Du bör också fylla i en kalkyl innan du lånar, där du uppger inkomster och utgifter och räknar ut hur mycket du har kvar att leva på. Du bör helt enkelt se till att du har tillräckliga marginaler kvar efter att alla utgifter är betalda, så att du inte försätter dig själv i en svår ekonomisk sits.

Olika säkerheter för olika lån kan du läsa mer om här.

Senast uppdaterad