Jämför Bolån & hitta bästa räntan

För att hitta det bästa bolånet med den bästa / lägsta räntan måste du titta på flera olika bolån, och jämföra dem med varandra.
Här har vi gjort jobbet lättare för dig genom att sammanställa samtliga bolån som anses ”bäst” på marknaden i Sverige. Spana in tabellen nedan, jämför räntan och betyget från oss på nyttlån.com

Jämför bolån

Bästa Bolånet
Comboloan

Comboloan

Comboloans förmedlingstjänst för bolån behandlar ditt bolån hos olika bolånegivare som matchar din profil, så att du kan hitta ett bolånet med bäst räntan och villkor för dig. Tjänsten är gratis och görs med en ansökan, och du får oftast svar inom 24h. Comboloan erbjuder även förmånliga privatlån om du är i behov av det.

  •  Räntan är individuell 1,04 - 7,75%
  •  Effektiv ränta 1,14% (ränta 1,13%)
  •  Erbjuder även privatlån Ja

 Räkneexempel: Ett bolån på 2 000 000 kr med ränta 1,13% (1,14% effektiv ränta) med en bindningstid på 3 månader. Ett bostadspris på 4 000 000 kr och en kontantinsats på 50 %, månadsvis betalning via autogiro (totalt 600 avbetalningar) och återbetalningstid 50 år. Totalt ger detta en månadskostnad om 5 216 kr (inkl. amortering om 3 334) och en total kreditkostnad om 2 565 998 kr utan hänsyn till eventuellt skatteavdrag.

 

Zmarta Bolån

Zmarta Bolån

Zmarta låter flera olika långivare tävla om att ge dig det bästa lånealternativet för ditt bolån. Därefter så kan du snabbt och enkelt välja det bolånet som passar dig och din ekonomi bäst. 

  • Räntan är individuell 1,21 <
  • Effektiv ränta 1,21%
  • Erbjuder även privatlån Ja
Marginalen Bank Bolån

Marginalen Bank Bolån

Är du utan anställning eller har en betalningsanmärkning men drömmer om en egen bostad? Då är Marginalen Bank långivaren för dig. Hos Marginalen Bank så kan du låna till din bostad trots att du saknar en anställning eller har en betalningsanmärkning.

  • Räntan är individuell 2,49 % - 7,95 %
  • Erbjuder även privatlån Ja
jämför olika bolån

Hitta bästa bolånet när du ska köpa bostad

Att köpa bostad är förmodligen en av de största affärerna du gör i ditt liv.

Ett bolån är ett stort lån, som kommer att påverka din privata ekonomi för mycket lång tid framöver, och därför är det givetvis viktigt att hitta det bästa bolånet för dina behov.

Bolån med de rätta villkoren = det bästa?

I stort sett alla behöver låna pengar när man ska köpa ett hus, fritidshus eller en bostadsrätt.

Det handlar om stora belopp, och för att lånet inte ska bli alltför betungande för ekonomin behöver man ta ett speciellt bolån.

Denna typ av lån är anpassade just till köp av bostad, och de stora lånebeloppen. Ett vanligt privatlån ska ofta betalas tillbaka på mellan 10 och 12 år, men med ett bostadslån, bolån, kan du få upp till 50 års återbetalningstid.

Detta betyder att du inte behöver betala lika mycket varje år, som om du skulle använda dig av ett vanligt banklån för köpet.

Tidigare kunde man till och med få amorteringsfria bolån, men med det nya regelverket måste man åtminstone göra en mindre amortering, tills man betalat av en viss del av lånesumman.

Men det är inte bara återbetalningstiden som gör bolånet lämpligt för de stora husaffärerna.

Dessa lån har också en betydligt lägre ränta än ett vanligt banklån.

För att hitta rätt bolån med den lägsta räntan kan du börja med att gå igenom vår tabell. Räntan är ofta individuell och förhandlingsbar.

Stå på dig och kolla runt för att hitta det bästa bolånet. Tänk dock på att inte dra på dig för många kreditupplysningar!

jämför bolån

Därför har bolånet bättre villkor

Hur kommer det sig då att man kan få både lägre ränta och längre återbetalningstid när man tar ett bolån?

Jo, det beror helt enkelt på att ett bolån är ett lån med säkerhet, och att banken, eller långivaren, tar bostaden som säkerhet för lånet.

Du belånar helt enkelt den bostad du köper. Detta minimerar långivarens risk, och därför kan du få bättre villkor på lånet.

Om du av någon anledning inte kan betala tillbaka ditt lån övergår huset, eller bostadsrätten, i bankens ägo och man kan sälja och få tillbaka sina pengar.

För att banken inte ska riskera att förlora om huset eller bostadsrätten skulle sjunka i värde kan du inte få ett bolån på hela bostadens värde.

Enligt dagens bestämmelser finns ett bolånetak på 85%, vilket betyder att du får lån på 85% av värdet, och att resterande 15% ska betalas som en kontantinsats.

Hos finansinspektionen kan du läsa mer fakta om bolånens regler

Innan du söker bolån

Det finns en hel del att tänka på innan du söker ett bolån. Det allra viktigaste är förstås att tänka efter hur stort lån du har råd med, och hur stora utgifter din ekonomi klarar varje månad.

Förutsättningarna inför ett bostadsköp kan förstås se väldigt olika ut för olika personer. För en del är det första egna bostaden som ska köpas, medan andra redan har ett bolån på ett hus som ska säljas.

En del har hunnit att spara pengar till kontantinsats, medan andra måste låna även till kontantinsatsen. Detta lån blir då ett topplån, som läggs ovanpå bolånet som blir ett bottenlån.

Innan du gör din låneansökan bör du också titta på vilka räntor och villkor olika långivare ger. Det kan skilja sig ganska ordentligt mellan olika långivare, även om lånen vid en första anblick kan se ganska likartade ut.

För många är det nödvändigt att ansöka om ett lånelöfte innan det är dags att söka det riktiga lånet.

Lånelöfte

Om du går på visningar och vill vara med i en budgivning måste du i regel ha ett lånelöfte från banken.

De flesta mäklare kräver att det finns ett lånelöfte för att man ska få delta i en budgivning.

Med ett lånelöfte får du se hur mycket banken är villig att låna ut och du riskerar inte att dras med i budgivningen högre än du kan betala.

Med ett lånelöfte vet du också att du kommer att få låna pengar om du vinner budgivningen.

Börja med en bolånekalkyl

Det första du bör göra när du planerar att köpa en bostad är att göra upp en bolånekalkyl. Bolånekalkylen ger dig vetskap om hur mycket du klarar av att betala varje månad, och hur stort lån din ekonomi klarar av.

Du kan göra en egen kalkyl där du räknar ut hur mycket räntor och avgifter kommer upp i varje månad.

När du har fått ett bolån kommer banken också att göra en kalkyl där man tittar på olika kostnader för ditt hushåll samt hur mycket pengar du får kvar varje månad.

När du gör din bolånekalkyl behöver du tänka på att du kan få ett bolån på 85% av bostadens värde och att 15% är kontantinsats.

Kanske har du sparat ihop pengar till insatsen, eller kanske får du ut pengar på försäljning av den gamla bostaden. Om du inte har pengar till kontantinsatsen kan du förstås ta ett lån.

Det blir då fråga om ett vanligt privatlån, med de återbetalningstider och räntesatser som gäller för dessa lån. Det blir med andra ord ett dyrare lån som ska betalas tillbaka snabbare, än bolånet.

En annan sak att ta hänsyn till när du räknar ut kalkylen är amorteringskravet. Tidigare kunde man alltså få ett bolån utan amorteringskrav, men numera har man infört ett krav på betalning.

Om bostaden är belånad till mer än 70% av inköpsvärdet ska du amortera 2% på lånet till dess att belåningsgraden sjunkit till 50%. Därefter behöver du bara amortera 1% på lånet.

När du har gjort kalkylen kan det vara dags att ansöka om ett lånelöfte så att du vet vad du har att förhålla dig till när du börjar leta efter bostad.

räkna på bolån

Rörlig eller bunden ränta?

När du har hittat ditt drömboende och vunnit eventuell budgivning är det dags att teckna det bolån du tidigare har fått löfte om. Och då kommer frågan upp om vilken typ av ränta du vill ha – vilken ränta är bäst? Ska du välja en bunden ränta eller en rörlig på ditt bolån?

Det finns både för- och nackdelar med både bunden och rörlig ränta, så det gäller att fundera på vilket som passar dig och din ekonomi bäst.

Det går inte att ge ett generellt råd, men om du har svårt att bestämma dig kan man oftast dela upp bolånet i flera delar, där man väljer olika räntetyper för de olika delarna.

Kanske bunden ränta på 3 år på en del, bunden på 5 år på en annan och en del av lånet med rörlig ränta.

Rörlig ränta – för- och nackdelar

En av fördelarna med rörlig ränta är att den oftast blir billigare över tid. Den rörliga räntan är nästan alltid lite billigare än den bundna, och historiskt sett kan man se att den ofta är det bästa alternativet ur ekonomisk synvinkel.

Har du valt rörlig ränta kan du, till exempel, göra en extra amortering om du vill utan att du behöver betala extra. Skulle du av någon anledning vilja byta bank (om du t. ex hittar en bank som erbjuder lägre ränta) är det lätt att flytta lånet eftersom lån med rörlig ränta inte har någon bindningstid.

Nackdelen med rörlig ränta är att räntan plötsligt kan skjuta i höjden och att lånet då blir dyrt.

Bankerna kan justera den rörliga räntan var tredje månad, vilket innebär att den kan stiga kraftigt över en ganska kort period.

Att välja rörlig ränta är mer riskfyllt, eftersom du riskerar att få hög ränta under vissa perioder. En rörlig ränta på ett bolån följer räntans upp- och nedgångar, och ger därför ett mer osäkert ränteläge.

Bunden ränta – för- och nackdelar

Den bundna räntan ligger, till skillnad från den rörliga, fast under bindningstiden vilket gör att du vet hur mycket du ska betala varje månad.

Detta gör det naturligtvis lättare att skapa en hållbar budget. Månadsbetalningen kommer att bli exakt den samma under hela bindningstiden oavsett vad som händer med räntan på marknaden.

Om du tror att räntan kommer att stiga under de närmaste åren är det klokt att välja en bunden ränta, för att slippa råka ut för räntehöjningar.

En bunden ränta är alltså ett säkrare val, i synnerhet om du vill ha full kontroll över dina utgifter. Men det finns förstås också en del nackdelar med att binda räntan.

En nackdel är att den bundna räntan ofta är lite dyrare än den rörliga, även när man ser över tid. Å andra sidan ger den större trygghet.

En större nackdel är att det blir dyrt att lösa lånet i förtid, och svårt att flytta det till en annan långivare, om räntan är bunden.

Även om du har en del av lånet med rörlig ränta betyder inte det per automatik att du kan flytta den rörliga delen av lånet utan problem.

Det är vanligt att banken ser hela bolånet som ett lån, även om det är uppdelat i olika delar, och då kan du inte flytta någon del av lånet under bindningstiden. Man kan vanligtvis välja bindningstid på 1.2.3.4.5 eller 10 år.

fast eller bunden ränta bolån

Hur sätts räntan?

Du har kanske märkt att alla inte får samma ränta på sitt bolån även om man anlitar samma bank. Det beror på att det är flera faktorer som avgör vilken ränta man får på sitt bolån. Givetvis spelar det allmänna ränteläget in, men det finns också en rad mer personliga faktorer som är avgörande.

Hur stort bolånet är av betydelse. En bank eller långivare tjänar mer på att låna ut stora belopp, och därför kan räntan ofta vara lägre om lånet är stort. Man ger helt enkelt en speciell ränterabatt till den som lånar mycket pengar.

En hög kontantinsats kan också påverka lånet. Egentligen är det inte kontantinsatsen i sig som spelar roll, utan den belåningsgrad som blir.

Ju lägre belåningsgraden på bostaden är desto större är säkerheten för banken, vilket kan resultera i en förmånligare ränta. Man vill ju ha den lägsta räntan som är möjlig så se till att förhandla.

Om du är kund hos banken sedan tidigare och har många andra tjänster där kan du också få en lägre ränta.

Många banker premierar de kunder som har stort engagemang i banken, så om du exempelvis har lönekonto, sparande, kort och andra banktjänster hos banken kan du få en lägre ränta.

Det finns också faktorer som kan påverka räntan i negativ mening. En betalningsanmärkning, till exempel, brukar göra det omöjligt att få bolån.

Men, det finns långivare som gör undantag, och om du får ett lån trots betalningsanmärkning får du räkna med betydligt högre ränta på lånet än annars.

Det kan vara bra att tänka på när det gäller rörlig eller bunden ränta. Vänta helst med att binda ränta tills din anmärkning har försvunnit ur rullorna, så att du har möjlighet att binda till en lägre räntesats.

Den grundläggande räntenivån styrs av riksbanken, på deras hemsida kan du läsa mer om detta.

Jämför för att hitta bästa bolån

Det finns alltså mycket att tänka på när man ska söka lån för att köpa bostad.

Vi upprepar att använda dig av vår tabell över svenska bolån, kolla med flera innan du bestämmer dig.

Vi hoppas du fått all information du behöver nu för att hitta det bästa lånet för dig och din ekonomi.

Uppdaterad 2022-12-25